WAT IS KRAKEN

Kraken is het wederechtelijk in gebruik nemen van een gebouw. Je verbijft hier dan ‘zonder recht of titel’. Er kunnen vele redenen zijn waarom mensen gaan kraken, zo is het lastig om een betaalbare studentenkamer te vinden; dan ben je wel een paar jaar bezig. Hierdoor moet je dus al ver van te voren weten in welke stad je gaat studeren. Ook als je na je studie in aanmerking wilt komen voor een woning in de sociale sector ben je nog wel even bezig. De trend is dat en masse sociale huurwoningen gesloopt worden terwijl er steeds minder sociale huurwoningen worden bij gebouwd; de vraag hiernaar en de wachtlijsten blijven dan ook stijgen.

Amersfoort heeft veel te danken aan de kraakbeweging, zo zijn o.a. poppodium De Kelder en theater De Lieve Vrouw uit de kraakbeweging ontstaan. Ook is de wagenwerkplaats behouden door inzet van o.a. de kraakbeweging en is de huidige weggeefwinkel aan de Keerkring er dankzij de Amersfoortse kraakbeweging.

Heden ten dagen wordt er nog steeds gekraakt, echter minder als in de jaren 80. Dit heeft o.a. te maken met het veranderde politieke klimaat en dat kraken sinds 2010 verboden is. Dat laatste hoeft echter niet persee een nadeel te zijn. Zo hoeft er nu niet meer gewacht te worden totdat een pand een jaar leeg staat.

Voor vragen en praktische hulp bij kraken kan je contact opnemen met het Kraakspreekuur. Het kraakspreekuur is te bereiken via ksuamersfoort@riseup.net.

...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s